Nyheter


AI – vän eller fiende? Kategori: Digitalisering Publicerat av
21 March, 2019

Artificiell intelligens (AI) påverkar redan i dag i hög grad vår vardag. Har man en iPhone kan man prata med Siri, när vi använder musiktjänsten Spotify samlar den in data om oss för att ge oss personliga rekommendationer  och Facebook lär sig mer om oss varje gång vi använder det. Ändå uppfattar många AI som något skrämmande. Vissa menar att tekniken är det bästa som hänt oss – andra menar att det kan komma att bli vår undergång. Det kan både ses som fascinerande och lite skrämmande att vi har lyckats lära datorer att lära sig, men vi vet faktiskt inte hur de lär sig. Nu satsar både Sverige och Finland stort på AI.

Läs hela artikeln här!

Sverige inför digitaliseringens vägskäl Kategori: Digitalisering Publicerat av
13 March, 2019

Det är nog få som tvivlar på att Sverige är framstående inom IT och digitalisering. Men Lars Kry, Vd på Sigma IT Consulting, som jobbar med digitaliseringens möjligheter, tror att vi står vid ett avgörande vägskäl och att det är hög tid att välja den framtida färdvägen. “Det gäller att skyndsamt förvandla utmaningarna till möjligheter och då behöver samverkan mellan samhället, akademin och näringslivet bli än bättre och mer effektivt” menar Kry.

Läs hela intervjun här!

Många AI-startups bluffar Kategori: Digitalisering Publicerat av
06 March, 2019

Att haka på trender i startup-företag kan löna sig. Och den senaste trenden är förstås AI. Men nu visar det sig att 40 procent av alla AI-startups i Europa bluffar. De utgör sig för att driva en verksamhet baserad på AI men i själva verket använder de sig inte av AI i sina produkter, enligt undersökningen från MMC Ventures.

Läs hela artikeln här!

Digitalisering inom kommuner och landsting Kategori: Digitalisering Publicerat av
27 February, 2019

Välfärden står inför stora utmaningar, under de kommande tio åren kommer andelen barn, unga och äldre i samhället att öka. Arbetssätt, digitala verktyg och automatisering kan ge nya möjligheter att klara de växande välfärdsbehoven och samtidigt förbättra servicen till invånare, det skriver företrädare för Sveriges Kommuner och Landstings (SKL:s) välfärdsråd. Att utmana dagens sätt att organisera och arbeta samt att använda digitaliseringens möjligheter gör att vi har möjlighet att möta de demografiska förändringarna. Det krävs till exempel långsiktiga satsningar på en nationell digital infrastruktur och undanröjda legala hinder för att få full effekt av digitaliseringens potential.

Läs hela debattartikeln här!

AI kan predicera nätanvändning Kategori: Digitalisering, Energi Publicerat av
22 February, 2019

För att nätverket ska klara de mål man satt upp för fördröjning, förlust och tillgänglighet krävs kapacitetsplanering. En komplex uppgift där det står stora pengar på spel om man inte lyckas. Men framöver ska AI kunna hjälpa till med denna komplexa uppgift, med AI och maskininlärning så kan nya och smartare prediktiva insikter användas för att göra planeringen och nätkapaciteten mer exakt. Följden blir en mer exakt bedömning av krav på nätkapacitet vilket minskar behovet av överutnyttjande av resurser, någonting som definitivt kommer att efterfrågas i en värld där hållbarhet värderas allt högre.

Läs hela artikeln här!

Ygemans digitaliseringsutmaningar Kategori: Digitalisering Publicerat av
13 February, 2019

Anders Ygeman gör comeback som digitaliseringsminister, och han menar att ”Sverige ska flytta fram positionerna inom AI”. I en OECD-rapport från i våras konstaterades att Sverige är rätt bra förberett på digital transformation, men att det finns svaga punkter just när det gäller styrning och koordination. Ygeman trycker på vikten av att just få med sig de som arbetar och inte låsa in sig på en hög nivå när man tittar på digitaliseringsstrategier. “Det är lätt att man tror att it-systemet ska lösa i princip allting i verksamheten men egentligen kanske det skapar lika mycket problem som det löser” menar han.

Läs hela artikeln här!

Stor kompetensbrist väntas Kategori: Digitalisering Publicerat av
09 February, 2019

Arbetsförmedlingen har släppt en ny rapport som visar på att det inom fem år kommer att fattas 100 000 personer inom olika yrkesgrupper, till exempel systemanalytiker och IT-arkitekter. Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, menar att arbetsgivare kommer behöva göra yrken mer attraktiva för att locka fler till utbildningar som leder till jobb.

Läs hela artikeln här!

USA satsar på AI Kategori: Digitalisering Publicerat av
07 February, 2019

Donald Trumps administration beordrar nu myndigheter att prioritera AI-investeringar i forskning och utveckling, de ska öka tillgången till federala data som kan användas i den utvecklingen och förbereda anställda för AI-eran. Initiativet ska säkerställa att USA behåller sitt försprång inom forskning och utveckling på AI-området. Det återstår dock att se hur kalaset ska finansieras, då det inte finns någon speciell fond för det här initiativet.

Läs hela artikeln här!

Ikea inför digitala förändringar Kategori: Digitalisering Publicerat av
31 January, 2019

Nu hakar även möbeljätten Ikea på digitaliseringtåget. Ikea ska gå från att ha en IT-avdelning som stöttar i bakgrunden till att kliva fram i förgrunden för Ikeas arbete, där utveckling av webben, app och kundflöde står i fokus. Och de är inte ensamma. På många håll i näringslivet sker ett paradigmskifte där kundupplevelse, kortare ledtider och agila arbetssätt är framtiden.

Läs hela artikeln med Ikeas nya CIO här!

CIO:er behöver vara kreativa Kategori: Digitalisering Publicerat av
28 January, 2019

37 procent av världens alla företag har implementerat någon form av AI, det menar en ny undersökning från Gartner. Men för bara fyra år sedan var användningen av artificiell intelligens nästintill obefintlig, och företagen befinner sig idag i akut kompetensbrist. “För att hålla sig i framkant måste cio:er vara kreativa. om det inte finns någon AI-kompetens tillgänglig så kan det vara läge att investera i utbildningsprogram för anställda som har kunskap inom statistik eller datahantering”, säger Chris Howard på Gartner.

Läs hela artikeln här!