Nyheter


Forskare varnar för riskerna med AI Kategori: Digitalisering Publicerat av
16 January, 2020

SVT rapporterar nu att framtidsforskaren och professorn i matematisk statistik, Olle Häggström, nu varnar för att utvecklingen av teknik med artificiell intelligens är för oreglerad. Han menar att det krävs mycket mer kunskap hos fler för att man korrekt ska kunna värdera riskerna med AI.  “Jag tror att man i alla länder behöver lära sig mycket mer om vad AI-tekniken innebär, och vad den kan föra med sig, för att kunna styra den i framtiden”, menar Häggström.

Se hela klippet med Häggström här!

Jennica Andersson trendspanar in 2020 Kategori: Digitalisering Publicerat av
15 January, 2020

“Telekom är fortsatt mer i fokus än någonsin tidigare med tanke på all digitalisering där kommunikationen är central.” Det menar den förra Telia-stjärnan Jennica Andersson i en ny intervju. Hon menar att tekniken kommer vara avgörande för att vi tillsammans skall kunna lösa samhällsutmaningar och att vi behöver ändra på synen på kund- och leverantörsförhållandet samt förnya regulatoriska regelverk för att komma dit. Andersson beskriver att 5g-nätet kommer vara en stor del i utvecklingen framöver, där allt fler företag finner att 5g kan hjälpa dem att driva sin verksamhet på ett nya sätt.

Läs hela intervjun här!

Möt två topprekryteringar Kategori: Digitalisering Publicerat av
09 January, 2020

Sveriges regering har tidigare kritiserats för att lagga efter andra europeiska länder inom AI-området. Men med 30-talet topprekryteringar av professorer inom ramen för forskningsprogrammet Wasp så har läget ändrats en aning. SVT har träffat två av dessa, som dels forskar på att göra syntetiska bilder för att förbättra möjligheten att ställa cancerdiagnoser eller hjälpa bilindustrin, samt att hitta metoder som gör att dataprogram kan laga sig själva, dvs. en mjukvara som lär sig att identifiera buggar själv och laga dem.

Läs hela intervjun här!

Så ser framtidens arbetsplats ut Kategori: Digitalisering Publicerat av
02 January, 2020

Senab har tillsammans med Kairos Future undersökt de trender som kommer forma framtidens arbetsplatser och har bl.a. kommit fram till att automation starkt kommer påverka framtidens arbetsplats, inte bara inom utvecklingen av nya produkter och tjänster, utan även förändring av affärsmodeller, arbetsprocesser och hur vi samarbetar. De menar också att på den nya globala arbetsplatsen så möter vi allt fler människor från olika länder och kulturer, vilket innebär att kraven på att kunna kommunicera på ett pedagogiskt sätt ökar. Den nya generationen på arbetsmarknaden uppskattar också arbetsuppgifter som kan lösas genom digitala kanaler och tycker inte om långa möten och gränslösa övertidstimmar.

Läs hela artikeln här!

Gott nytt år! Kategori: Digitalisering Publicerat av
31 December, 2019

Gott nytt år önskar vi på Silentium! Thenextweb har sammanställt en lista på vad experterna tror kommer vara de största AI-trenderna under 2020. Om du vill smita ifrån nyårsfestligheterna för en stund kan du läsa hela artikeln här!

God jul! Kategori: Digitalisering Publicerat av
24 December, 2019

God jul önskar vi på Silentium! Finland har släppt en kostnadsfri onlinekurs inom AI som julklapp till resten av omvärlden. Det tackar vi hjärtligt för!

Läs hela artikeln här!

Ny dokumentärserie om AI Kategori: Digitalisering Publicerat av
19 December, 2019

Ni har väl inte missat den nya dokumentärserien The Age of A.I. på Youtube? Under 8 avsnitt får vi följa Robert Downey Jrs berättarröst som går igenom allt och lite till som har med AI att göra.

Se första avsnittet, som heter How Far Is Too Far? här!

Nytt AI-projekt hämtar naturinspiration Kategori: Digitalisering Publicerat av
11 December, 2019

Människors förväntningar på att ’avancerad’ maskinintelligens  härmar mänsklig intelligens begränsar vår förståelse för vad AI kan och bör göra. Vi bör istället titta på hur AI kan komplettera våra mänskliga förmågor, det skriver Matti Aksela, Vice President of Artificial Intelligence på F-Secure. De har påbörjat ett spännande nytt projekt som tar inspiration från kollektivt beteende i naturen för att hitta kollektiv intelligens, som man ser till exempel hos myrkolonier eller fiskstim. Med dessa som inspiration vill de skapa hela flottor av AI-agenter som kan kommunicera och arbeta tillsammans för att uppnå gemensamma mål.

Läs hela artikeln här!

Ny svensk undersökning om AI ute Kategori: Digitalisering Publicerat av
03 December, 2019

En ny undersökning som tittar närmare på svenskar syn på AI släpptes precis. Där framkommer det att svenskarna tycker att det är mycket viktigt att veta om det är en dator eller en människa man hör i telefonen – i kontakten med exempelvis med kommuner och regioner. Framförallt är det viktigt för de äldre, där varannan svarar så, men även bland de yngre svarar var tredje att det är viktigt. Fler kvinnor än män anser dessutom att det är viktigt att veta om det är en människa eller maskin man kommunicerar med. Det finns alltså en tydlig diskrepans i frågan som kan visa sig vara en viktig aspekt att fundera kring när man använder sig av den nya tekniken. Det handlar inte bara om att använda de senaste digitala innovationerna, utan att anpassa sig till kund, målgrupp och efterfrågan. AI är en fantastisk resurs – men inte överallt.

Läs hela artikeln här!

Europa halkar efter i utvecklingen Kategori: Digitalisering Publicerat av
27 November, 2019

I USA satsas tre till fyra gånger mer pengar i AI-forskning jämfört med Europa och Kina ligger strax efter USA, det säger Peter Zemsky, professor vid den franska handelshögskolan Insead. Kina har en enorm befolkning och få restriktioner vad gäller datainsamling, vilket fungerar som en stor fördel för kinesiska företag som utvecklar AI-applikationer, men det finns fortfarande stora möjligheter för Europa att komma ikapp. I Europa är marknaden fragmentiserad i olika språkområden och reglerna är snåriga för insamling och lagring av personlig data vilket krånglar till det för utvecklingen. Men inom industrin finns stora möjligheter att göra framsteg eftersom företagen har tillgång stora mängder industridata.

Mats Agervi, chef för Combient, menar att om man tar tre steg tillbaka och ser på historien, så är AI-revolutionen större än både elektrifieringen och ångmaskinen sett till den potentiella produktivitetsutveckling som vi har framför oss i hela världen. Det är viktigt att Europa inte halkar efter.