Nyheter


Ygemans digitaliseringsutmaningar Kategori: Digitalisering Publicerat av
13 February, 2019

Anders Ygeman gör comeback som digitaliseringsminister, och han menar att ”Sverige ska flytta fram positionerna inom AI”. I en OECD-rapport från i våras konstaterades att Sverige är rätt bra förberett på digital transformation, men att det finns svaga punkter just när det gäller styrning och koordination. Ygeman trycker på vikten av att just få med sig de som arbetar och inte låsa in sig på en hög nivå när man tittar på digitaliseringsstrategier. “Det är lätt att man tror att it-systemet ska lösa i princip allting i verksamheten men egentligen kanske det skapar lika mycket problem som det löser” menar han.

Läs hela artikeln här!

Stor kompetensbrist väntas Kategori: Digitalisering Publicerat av
09 February, 2019

Arbetsförmedlingen har släppt en ny rapport som visar på att det inom fem år kommer att fattas 100 000 personer inom olika yrkesgrupper, till exempel systemanalytiker och IT-arkitekter. Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, menar att arbetsgivare kommer behöva göra yrken mer attraktiva för att locka fler till utbildningar som leder till jobb.

Läs hela artikeln här!

USA satsar på AI Kategori: Digitalisering Publicerat av
07 February, 2019

Donald Trumps administration beordrar nu myndigheter att prioritera AI-investeringar i forskning och utveckling, de ska öka tillgången till federala data som kan användas i den utvecklingen och förbereda anställda för AI-eran. Initiativet ska säkerställa att USA behåller sitt försprång inom forskning och utveckling på AI-området. Det återstår dock att se hur kalaset ska finansieras, då det inte finns någon speciell fond för det här initiativet.

Läs hela artikeln här!

Ikea inför digitala förändringar Kategori: Digitalisering Publicerat av
31 January, 2019

Nu hakar även möbeljätten Ikea på digitaliseringtåget. Ikea ska gå från att ha en IT-avdelning som stöttar i bakgrunden till att kliva fram i förgrunden för Ikeas arbete, där utveckling av webben, app och kundflöde står i fokus. Och de är inte ensamma. På många håll i näringslivet sker ett paradigmskifte där kundupplevelse, kortare ledtider och agila arbetssätt är framtiden.

Läs hela artikeln med Ikeas nya CIO här!

CIO:er behöver vara kreativa Kategori: Digitalisering Publicerat av
28 January, 2019

37 procent av världens alla företag har implementerat någon form av AI, det menar en ny undersökning från Gartner. Men för bara fyra år sedan var användningen av artificiell intelligens nästintill obefintlig, och företagen befinner sig idag i akut kompetensbrist. “För att hålla sig i framkant måste cio:er vara kreativa. om det inte finns någon AI-kompetens tillgänglig så kan det vara läge att investera i utbildningsprogram för anställda som har kunskap inom statistik eller datahantering”, säger Chris Howard på Gartner.

Läs hela artikeln här!

 

Uppgradering utan implementeringskostnader Kategori: Digitalisering Publicerat av
25 January, 2019

Företag är ovilliga att digitalisera inom ekonomifunktioner, trots att ekonomichefer skriker efter automatisering, det menar företaget Azets. Det gör att ekonomicheferna känner att de inte kan vara det strategiska stöd för verksamheten som de vill vara. Genom att outsourca en del av de funktioner man önskar uppgradera kan man snabbt kan få tillgång till moderna tjänster utan stora implementeringskostnader och som dessutom ständigt uppdateras så att man alltid hänger med i utvecklingen.

Läs hela artikeln om Azets här!

Digitaliseringen möjliggör det omöjliga Kategori: Digitalisering Publicerat av
17 January, 2019

Med digitaliseringens oerhörda möjligheter behöver vi kanske träna på att tänka i banor som tidigare varit omöjliga. Det menar Veckans Affärers chefredaktör i ett inlägg. Till exempel kanske vi behöver börja öva på den omöjliga tanken att inte alla människor kan förvänta sig att få ett vanligt jobb i framtiden. Eller tanken på att om den som kan analysera data och använda insikterna för att utveckla sin produkt är vinnaren – behöver vi då en vd?

Läs hela artikeln här!

AI förbättrar konvertering och kundupplevelse Kategori: Digitalisering Publicerat av
09 January, 2019

Det spås vitt och brett om hur AI kommer att utvecklas under 2019. En av de hetaste trenderna som förespås innebär att användningen av artificiell intelligens expanderar även till kundtjänster och webbsidor. AI kommer alltså att kunna hjälpa organisationer att göra mer riktade åtgärder och rekommendationer till olika målgrupper. Dessa inkluderar segmentering och att lämpligt innehåll anpassas till specifika målgrupper, vilket kommer att förbättra konvertering och kundupplevelsen.

Läs hela artikeln här!

Hur ska man satsa inom AI? Kategori: Uncategorized Publicerat av
06 January, 2019

Under 2019 kommer det satsas mer än någonsin på maskininlärning och AI. För att satsa på den nya tekniken har IDG sammanställt sex saker som är bra att tänka på, till exempel att IT-avdelningar på kort sikt kan bromsa verksamhetens AI-satsningar.

Läs hela artikeln här!

God jul och gott nytt år! Kategori: Digitalisering Publicerat av
26 December, 2018

God jul och gott nytt år önskar vi på Silentium! Påbörja det nya året på rätt sätt, läs om hur du undviker att göra misstag med den nya tekniken AI här.