Nyheter


Röststyrning spås växa Kategori: Digitalisering Publicerat av
16 April, 2019

Att vi idag använder röststyrning för till exempel Siri, Google Assistant, och Alexa har nog ingen missat. Men tekniken spås växa ytterligare menar analysföretaget Juniper Research, från 2,5 miljarder röstassistenter till 8 miljarder röstassistenter på bara fyra år. Man menar att tekniken kommer att användas på högtalare, tv och annan bärbar teknik.

Läs hela artikeln här!

Smarta tips om digitalisering Kategori: Digitalisering Publicerat av
10 April, 2019

Vad är senaste nytt inom digitaliseringen? Och på vilket sätt kan man på ett tidseffektivt och resurssnålt sätt implementera modern teknik? Veckans Affärer har samlat ihop en lista med till exempel hur man undviker fällor när man outsourcar till Indien och hur man på bästa sätt förbereder sig inför den nya automatiseringsvågen.

Läs hela artikel här!

Impact Summit Åre intervjuar Ygeman Kategori: Företagare Publicerat av
03 April, 2019

Se intervjun med Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsministern, som intervjuades av DI här! Intervjun rör socialt entreprenörskap och så kallade impact-investeringar, det vill säga investeringar som görs i bolag vars affärsidé handlar lika mycket om att lösa samhällsproblem som att tjäna pengar.

Jämställdhet ger högre lönsamhet Kategori: Digitalisering Publicerat av
27 March, 2019

Jämställda företag presterar bättre. I en debattartikel skriver Evrys koncernchef Per Hove, och tf vd för Evry Sverige Bengt-Göran Kangas att utvecklingen i nuläget snarare liknar en avveckling. Vi som är stora aktörer i den nordiska IT-sektorn måste gå i bräschen för nya sätt att leda och arbeta. För att kunna leverera andra resultat måste vi bryta etablerade mönster genom rekryteringsmetoder och se till att de kvinnor som jobbar i branschen också stannar kvar. Jämställdhetsplanen måste ses som affärsmål, istället för att tolkas som en lam rekommendation, menar författarna.

Läs hela artikeln här!

AI – vän eller fiende? Kategori: Digitalisering Publicerat av
21 March, 2019

Artificiell intelligens (AI) påverkar redan i dag i hög grad vår vardag. Har man en iPhone kan man prata med Siri, när vi använder musiktjänsten Spotify samlar den in data om oss för att ge oss personliga rekommendationer  och Facebook lär sig mer om oss varje gång vi använder det. Ändå uppfattar många AI som något skrämmande. Vissa menar att tekniken är det bästa som hänt oss – andra menar att det kan komma att bli vår undergång. Det kan både ses som fascinerande och lite skrämmande att vi har lyckats lära datorer att lära sig, men vi vet faktiskt inte hur de lär sig. Nu satsar både Sverige och Finland stort på AI.

Läs hela artikeln här!

Sverige inför digitaliseringens vägskäl Kategori: Digitalisering Publicerat av
13 March, 2019

Det är nog få som tvivlar på att Sverige är framstående inom IT och digitalisering. Men Lars Kry, Vd på Sigma IT Consulting, som jobbar med digitaliseringens möjligheter, tror att vi står vid ett avgörande vägskäl och att det är hög tid att välja den framtida färdvägen. “Det gäller att skyndsamt förvandla utmaningarna till möjligheter och då behöver samverkan mellan samhället, akademin och näringslivet bli än bättre och mer effektivt” menar Kry.

Läs hela intervjun här!

Många AI-startups bluffar Kategori: Digitalisering Publicerat av
06 March, 2019

Att haka på trender i startup-företag kan löna sig. Och den senaste trenden är förstås AI. Men nu visar det sig att 40 procent av alla AI-startups i Europa bluffar. De utgör sig för att driva en verksamhet baserad på AI men i själva verket använder de sig inte av AI i sina produkter, enligt undersökningen från MMC Ventures.

Läs hela artikeln här!

Digitalisering inom kommuner och landsting Kategori: Digitalisering Publicerat av
27 February, 2019

Välfärden står inför stora utmaningar, under de kommande tio åren kommer andelen barn, unga och äldre i samhället att öka. Arbetssätt, digitala verktyg och automatisering kan ge nya möjligheter att klara de växande välfärdsbehoven och samtidigt förbättra servicen till invånare, det skriver företrädare för Sveriges Kommuner och Landstings (SKL:s) välfärdsråd. Att utmana dagens sätt att organisera och arbeta samt att använda digitaliseringens möjligheter gör att vi har möjlighet att möta de demografiska förändringarna. Det krävs till exempel långsiktiga satsningar på en nationell digital infrastruktur och undanröjda legala hinder för att få full effekt av digitaliseringens potential.

Läs hela debattartikeln här!

AI kan predicera nätanvändning Kategori: Digitalisering, Energi Publicerat av
22 February, 2019

För att nätverket ska klara de mål man satt upp för fördröjning, förlust och tillgänglighet krävs kapacitetsplanering. En komplex uppgift där det står stora pengar på spel om man inte lyckas. Men framöver ska AI kunna hjälpa till med denna komplexa uppgift, med AI och maskininlärning så kan nya och smartare prediktiva insikter användas för att göra planeringen och nätkapaciteten mer exakt. Följden blir en mer exakt bedömning av krav på nätkapacitet vilket minskar behovet av överutnyttjande av resurser, någonting som definitivt kommer att efterfrågas i en värld där hållbarhet värderas allt högre.

Läs hela artikeln här!

Ygemans digitaliseringsutmaningar Kategori: Digitalisering Publicerat av
13 February, 2019

Anders Ygeman gör comeback som digitaliseringsminister, och han menar att ”Sverige ska flytta fram positionerna inom AI”. I en OECD-rapport från i våras konstaterades att Sverige är rätt bra förberett på digital transformation, men att det finns svaga punkter just när det gäller styrning och koordination. Ygeman trycker på vikten av att just få med sig de som arbetar och inte låsa in sig på en hög nivå när man tittar på digitaliseringsstrategier. “Det är lätt att man tror att it-systemet ska lösa i princip allting i verksamheten men egentligen kanske det skapar lika mycket problem som det löser” menar han.

Läs hela artikeln här!