Nyheter


Stort teknikskifte i butikerna Kategori: Digitalisering Publicerat av
17 July, 2019

Ett stort skifte är på gång i dagligvarubutikerna, menar Icas koncernchef Per Strömberg. Idag väljer i snitt varannan kund att själv skanna sina varor i de större Icabutikerna, trots att kommunikationen mellan människa och maskin ibland haltar. “Digitaliseringen är vår största utmaning. Vi kan effektivisera i butikerna. I stället anställer vi personer som är duktiga på it och artificiell intelligens. Det handlar om ett stort kompetensskifte i dagligvaruhandeln”, säger Strömberg. Strömberg spår att jobben i kassan kommer att bli ännu färre i dagligvarubutikerna. I stället kommer fler inom branschen att arbeta med ny teknik, it och artificiell intelligens.

Läs hela artikeln här!

Svenskt AI-företag tar sig an USA Kategori: Digitalisering, Företagare Publicerat av
11 July, 2019

Göteborgsbaserade AI-företaget Zalster expanderar och ska försöka ta sig an USA:s tuffa marknad. SvD har träffat vd:n Emma Kinnås på Manhattan och pratar om skillnader mellan amerikanska och svenska kunder. “Vår göteborgskäcka stil fick vi sudda bort rätt snabbt – inget småsnack som på mötena hemma där man får mer tid på sig. Här handlar det om att formulera sig extremt vasst och snabbt poängtera vad vi kan leverera”, säger Emma Kinnås.

Läs hela intervjun här!

AI kan rädda klimatet Kategori: Digitalisering Publicerat av
03 July, 2019

Att utvecklingen av AI går framåt med stormsteg har nog ingen missat. Men att tekniken kan användas för att lösa klimatförändringen är mindre känt. Nu har forskare släppt en handlingsplan som föreslår hur artificiell intelligens kan lösa klimatfrågan. I rapporten framkommer 13 områden där maskininlärning kan användas, till exempel genom att effektivisera transportnäten och därmed reducera antalet onödiga resor, öka fordonens effektivitet och skifta fraktsätt till miljövänligare alternativ.

Läs hela artikeln här!

Tillit till AI öppnar upp för sårbarhet Kategori: Digitalisering Publicerat av
27 June, 2019

Cybersäkerhetsexperten Orli Gan varnar för att ju större tillit vi har till AI desto mer sårbara är vi för attacker. Banker, finansbolag och försäkringsbolag menar hon är typexempel på verksamheter som kan vara i farozonen. “Vi tänker att tekniken är smartare än vi. De kan fatta bättre beslut och ge mig bättre beslutsunderlag. Men ju mer vi anpassar oss efter systemen öppnar vi också dörrarna för nya typer av attacker” menar Gan. Attacker sker många gånger varje dag men även om nästan alla attacker stoppas så spelar det ingen roll eftersom det sker så många attacker. Det är en orättvis ekvation. Visst är det ett lotteri, men den potentiella vinsten är stor för sabotörerna.

Läs mer här!

Försäkringskassan implementerar AI Kategori: Digitalisering Publicerat av
19 June, 2019

AI är inte längre någonting som bara långt framstående IT-företag sysslar med. Nu ska även Försäkringskassan implementera artificiell intelligens som ska stötta handläggarnas bedömningar. Tekniken bygger på en plattform där olika verksamhetsexperter har hjälpt till att bygga upp en kunskapsbas som ska hjälpa handläggarna att analysera, strukturera och tolka information vid bedömningar. Men det ska alltid vara människan som fattar det slutgiltiga beslutet berättar Försäkringskassans it-arkitekt.
Läs mer här!

Det krävs mer än bara avancerade innovationer Kategori: Digitalisering Publicerat av
13 June, 2019

Digitaliseringen slår som hårdast mot de branscher där konkurrensen är hård och förändringstakten är uppskruvad. Men digitaliseringen drabbar förstås alla branscher, vilket märks genom att nya branscher växer fram och gamla branscher förändras i grunden. Men i takt med att innovationerna blir allt mer avancerade så krävs det också begåvade innovationer som kunden intuitivt förstår, eftersom du tappar kunden om trösklarna till tekniken är för höga.
Läs mer här!

Hur kan digitaliseringen bidra? Kategori: Digitalisering Publicerat av
04 June, 2019

Med hjälp av nya digitala lösningar kan företag agera mer hållbart, till exempel genom elektroniska faktura- eller avtalslösningar. Molnlösningar öppnar också upp för flexibilitet och mindre resande. Genom att se över hur man kommunicerar med både leverantörer och kunder finns det mycket att vinna, speciellt eftersom allt fler efterfrågar just hållbara lösningar.
Läs mer här!

Digitalisering är viktigast för bankkunder Kategori: Digitalisering Publicerat av
28 May, 2019

Varumärke, historia och tillgångar är inte längre de viktigaste faktorerna för att få konsumenternas förtroende när det kommer till vilken bank man föredrar. Det viktigaste är istället hur digitaliserad banken är och vilken användarupplevelse som man kan erbjuda kunden. Det visar en ny rapport från Instantor. Undersökningen visar att konsumenterna upplever att konsumentlångivare och digitala banker kan erbjuda smidiga, enkla och snabba processer medan storbankerna förknippas med dålig kundservice och långa väntetider. Traditionella aktörer, som storbankerna, behöver ställa om snabbt och förbättra sina digitala tjänster för att kunna möta kundernas förväntningar.

Läs hela artikeln här!

En AI-skandal har uppdagats Kategori: Digitalisering Publicerat av
22 May, 2019

Molnlagringstjänsten Ever bytte för ett par år sedan fokus till ansiktsigenkänning då grundarna ansåg att det var en bättre marknad att kapitalisera på och på Evers webbplats för ansiktsigenkänningssystem skryter företaget om hur det har en av världens största taggade bildsamlingar i världen med 13 miljarder stillbilder och videor. Ledningen missade dock att berätta för användarna om kursändringen, och användarnas uppladdade material har matats till maskininlärningsalgoritmer för att träna dessa att känna igen och hålla isär individer. Någonting som användarna inte har varit medvetna om.

Läs hela artikeln om skandalen här!

AI växer – men uppskattas inte överallt Kategori: Digitalisering Publicerat av
15 May, 2019

Att Amazon ligger i framkant när det kommer till nya AI-satsningar förvånar nog ingen. Den senaste planen berör golvet inom organisationen och innebär en underlättning av relativt enkla lageruppgifter, som att hämta och paketera ordrar. Den nya tekniken implementeras med målet om att öka säkerheten, påskynda leveranstiderna och öka effektiviteten över vårt nätverk.

En ny undersökning kring AI visar att svenskar anser att den ökade användningen av maskininlärning gynnar de allra flesta branscher, bland annat logistik, men mer än var femte anser att sjukvården inte alls skulle tjäna på att använda sig av tekniken. Detta trots att AI har potential att på allvar revolutionera sjukvården och kan exempelvis möjliggöra mer exakta diagnoser och hitta samband som människor missar.

Läs artiklarna här och här!